Álláskeresési tanácsok – 1. rész

Amikor állást keres, fontos, hogy széleskörűen elemezze a rendelkezésére álló lehetőségeket, mi pedig, hogy ebben segítsünk, egy négyrészes tanácsadó sorozat keretében bemutatjuk, milyen lehetőségekkel élhet álláskeresés alkalmával.

Első alkalommal az internetes álláskeresők világába vezetjük be önt és látjuk el hasznos tanácsokkal.

Álláskeresési tanácsok az internetes álláskereséshez.

Az internet és az álláskereső oldalak elterjedése átformálta álláskeresési szokásainkat, így a keresés gyorsabb, könnyebb és szélesebb körű lett mint ezelőtt. Amennyiben szeretné elkerülni, hogy megüresedett pozíciók ezreit át kelljen néznie, erősen ajánlott egy adott szakterület kiválasztása.

Az állások böngészése közben azonban egy dologra mindig figyeljen oda: a határidőre.

A legtöbb helyen egyszerűen törlik az oldalról a betöltött állásajánlatokat, azonban előfordulhat, hogy az állásajánlat lejártára csak egy dátum vagy egy üzenet figyelmeztet. Ne pazarolja idejét olyan hirdetések megpályázásával amelyek lehet, hogy már idejét múltak. Ha nem biztos a hirdetés aktualitásában, érdemes e-mail-ben tájékoztatást kérni vagy az oldal üzemeltetőjétől, vagy pedig magától a hirdetőtől.

Gondolkodjon széleskörűen!

A lehetőség a legváratlanabb helyeken is felbukkanhat. Amennyiben nem találja az Ön számára alkalmas munkát, próbáljon meg kapcsolódó munkakörű ajánlatok között keresgélni, illetve földrajzi terület szerint is bővítheti kereséseit.

Óvakodjon a hamis lehetőségektől!

Amikor egy álláshirdetés túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen akkor az általában nem is az. Napjainkban elszaporodtak az olyan hirdetések amelyek otthon végezhető munkával garantálják a biztos keresetet. Az ilyen hirdetéseket feladó személyek általában regisztrációs díjat kérnek a munkavállalótól, cserébe a rendszer használatáért.

Amikor ilyen esetekkel találkoznak nagyon fontos, hogy semmilyen körülmények között ne utaljanak pénzt a hirdetőnek. Többnyire, ezen hirdetők azzal szerzik bevételeiket, hogy kihasználják a hiszékeny és rászorult álláskeresőket.

Hívja fel magára a figyelmet!

Külföldön régóta működő, de ma már Magyarországon is egyre népszerűbb az üzleti kapcsolatokat elősegítő közösségi szolgáltatás a LinkedIn. Segítségével új kapcsolatokra tehet szert, mely elősegítheti elhelyezkedését a munkában.

Szintén nagyszerű lehetőség, amivel erősen ajánlott élni, az önéletrajz feltöltés. Számos álláskereső oldal rendelkezik önéletrajz adatbázissal, ahova pillanatok alatt feltöltheti Önéletrajzát.

A legtöbb oldal ezen CV-ket pénzért kínálja a munkáltatóknak akik kiválasztják a számukra érdekes jelentkezőket.

Oldalunkon azonban ingyenesen hozzáférhetnek a felhasználók által feltöltött Önéletrajzokhoz, ezért az álláshirdetés feladásával egy időben akár meg is találhatja a munka elvégzésére megfelelő jelöltet.

Ne legyen “spammer”!

Online jelentkezések esetében öt perc alatt akár öt különböző helyre is elküldhetjük jelentkezésünket, azonban nem ajánlatos minden szembejövő céget bombázni az önéletrajzunkkal.

A munkaadók megszabják feltételeiket és csak azok a pályázók kapnak tőlük visszajelzést akik maradéktalanul megfelelnek.

Gondolkozzon minőségben és ne mennyiségben!

Figyeljen az elvárásokra!

Amikor a cégek megüresedett álláshelyeik betöltésére pályázatot írnak ki, rendszerint feltételeket szabnak annak betöltéséhez.

Ilyen feltétel lehet például a végzettség, a nyelvtudás, a szakmai gyakorlat vagy akár a referenciamunka bemutatása is.

Fontos, hogy jelentkezésünkkor ezeket figyelembe vegyük, és csak akkor jelentkezzünk egy adott pozícióra ha a munkaadó által kiszabott feltételeknek megfelelünk.

Amennyiben így teszünk, jóval nagyobb arányban várhatunk visszajelzéseket.

Ellenőrizze feliratkozásait!

Több álláskereső oldalon is lehetősége van feliratkozni különböző hírlevelekre, melyek rendszeresen postázzák levelezőrendszerébe a legfrissebb állásajánlatokat.

Azonban érdemes vetni egy pillantást arra is, hogy milyen állásajánlatokat kap. Amennyiben az Ön számára nem releváns a tartalom, célszerű a hírlevélről leiratkozni.

Előfordulhat az is, hogy feliratkozik egy hírlevélre, de nem kapja meg azt. Ilyen esetben érdemes megnézni, hogy az üzenet nem került-e véletlenül a spam mappába, illetve a hírlevél szolgáltatás támogatja-e az ingyenes levelezőrendszereket.

Vissza a múltba!

Végezetül azt tanácsoljuk, hogy ne essen az online világ csapdájába. Az álláskeresés hagyományos módszerei  is lehetnek sikeresek, mint például az újsághirdetések, képújságok, munkaügyi hivatalok.

Ne feledje, minél szélesebb körben keresi új állását annál nagyobb valószínűséggel találja meg azt.

Álláskeresési tanácsok sorozatunk következő részében a hagyományos álláskeresési lehetőségekről írunk majd.

Amennyiben írásunkat hasznosnak találta, kérjük ossza meg ismerőseivel is, köszönjük!

Fotó: Pexels.com