Álláskeresési tanácsok – 3. rész

Az álláskeresési tanácsok sorozat előző részeiben átvettük az online álláskeresés, a munkaerő-közvetítő irodák valamint a munkaügyi központok által nyújtott lehetőségeket, ma azonban egy ezektől viszonylag távol álló területtel fogunk foglalkozni, ez pedig a személyes kapcsolatok kiépítése álláskeresés céljából.

Sokan hallották már a “protekció” kifejezést. Nézzük meg, hogyan tehetünk szert mi is lépéselőnyre.

Személyes kapcsolatok és információáramlás

Kezdjük rögtön egy meglepő ténnyel. Tudta Ön, hogy a szabad munkahelyek mindössze 40%-a kerül csak meghirdetésre? Ez azt jelenti, hogy a legtöbb munkahelyre csak ismerősök által lehet bekerülni.

Gyakran halljuk, hogy „bezzeg neki volt protekciója, könnyű dolga volt” ahelyett azonban, hogy bosszankodnánk nézzük meg nekünk milyen lehetőségeink vannak.

Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan lehet betörni a rejtett munkaerőpiacra.

Mi is az az információáramlás?

Az információ áramlást jelen esetben hívhatjuk egyszerűen akár információ cserének is. Amit akár észreveszünk akár nem, minden nap használunk. Amikor egy barátunknak filmet ajánlunk, esetleg fodrászatot vagy egy jó éttermet akkor információkat továbbítunk felé.

Ahogy a személyes életben, úgy az álláskeresésnél is hasznunkra válhatnak olyan emberek, akik jó tanácsokkal esetleg bennfentes hírekkel láthatnak el minket.

Hogyan válik ez hasznomra?

Ez nem csak az állás megszerzéséről szól. Kapcsolatait használhatja arra is, hogy beszéljen egy olyan személlyel aki azt a munkát végzi, melyet Ön is szívesen elvállalna. Így megtudhatja, milyen egy tipikus nap az adott szakmában valamint belső információkat is kaphat.

Az ilyen információk rendkívül hasznosak, és ezen emberek általában szívesen megosztják Önnel tapasztalataikat is. Az ismerősei számának növelése tehát újabb és újabb esélyeket teremt Önnek az álláskeresésben.

Hol is kezdjem?

Természetesen annak aki még nem csinált ilyet, kissé bonyolultnak tűnhet, azonban egy jól átgondolt tervvel sikereket érhet el.

Az alábbiakban összegezzük, hogyan lehet új kapcsolatokra szert tenni:

Készítsen egy listát ismerőseiről, arról, hogy milyen pozícióban dolgoznak, esetleg, hogy Ők kiket ismerhetnek.

Használja ki meglévő kapcsolatait, érdeklődjön konferenciákról, rendezvényekről és fórumokról. Az ilyen eseményeken nagyszerű kapcsolatokat építhet ki. Csatlakozzon üzleti oldalakhoz, itt szóba jöhet akár a LinkedIn akár a Facebbok is.

Amennyiben egy már meglévő ismerőse segítségével lehetősége nyílik egy személyes találkozóra, használja ki. Legyen magabiztos és céltudatos, ugyanis ilyen esetekben amikor az állás még nincs meghirdetve de Ön már esélyt kap annak megszerzésére, előnyből indul amit kötelező kihasználnia. Azzal pedig, ha úrrá lesz Önön az izgalom és a feszültség könnyen semmivé teheti ismerőse igyekezetét.

Abban az esetben ha jelenlegi ismerősei nem tudnak Önnek segítséget nyújtani az álláskeresésben, magának kell cselekednie. Keressen olyan cégeket és munkahelyeket ahol véleménye szerint el tudna helyezkedni és vegye fel velük a kapcsolatot.

Tervezze meg a megközelítést – legyen egy világos terve arra nézve, hogyan szeretne kapcsolatba lépni az adott személyekkel.

Hívhatja őket telefonon, felveheti a kapcsolatot velük e-mail-ben, de akár előzetes egyeztetés után a munkahelyükön is felkeresheti őket.

Legyenek konkrét kérdései és válaszai. Tudnia kell, hogy pontosan kivel szeretne beszélni, miért érdekli az adott munkahely illetve miért keresi fel őket.

Ismerje a tevékenységet. Mielőtt felkeres egy céget fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy ott milyen munkát végeznek. Érdemes előtte némi kutatómunkát végezni az interneten és az újságokban.

Koncentráljon arra, hogy Ön mit tud nyújtani. Miután utánajárt, hogy pontosan mivel foglalkozik a cég gondolja át, tud-e hozzáadott értéket vinni az adott szervezethez. Összegezze képességeit és, hogy ezen képességei megfelelőek-e az adott unkakörhöz.

Specifikus önéletrajzzal érkezzen – Fontos, hogy miután sikerült leszerveznie egy találkozót, olyan Önéletrajzzal érkezzen, mely kiemeli azon előnyeit, melyek segítségére lehetnek az adott munka elvégzésében. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy az álláskeresők mindenhol ugyanazzal az önéletrajzzal jelennek meg.

Fontos, hogy kapcsolatait rendszerezze. Legyen egy listája arról, hogy kikkel beszélt, legyen meg az elérhetőségük és, hogy ők milyen pozícióban vannak. Ezek az információk ugyanis egy későbbi álláskeresés alkalmával még igazán jól jöhetnek.

Legyen Önmaga. Nincs szükség semmilyen extra megnyilvánulásra, mindössze legyen udvarias és kitartó.

Kit keressek?

Amennyiben csak információgyűjtés és tanácskérés a célja, használhatja a különböző internetes fórumokat is, ahol már az adott szakmában dolgozók, szívesen megosztják ismereteiket,  tapasztalataikat.

Viszont, ha konkrét állásajánlatot szeretne kapni akkor próbálja meg kideríteni, hogy az adott munkahelyen ki az aki a döntéseket hozza, (ez lehet osztályvezető vagy például humán erőforrás menedzser) és lépjen kapcsolatba velük.

Kényelmetlenül érzem magam.

Eleinte furcsa lehet a gondolat, hogy csak azért keresünk fel egy idegent, hogy “valamit kapjunk tőle.” Próbáljon meg úgy gondolni erre a dologra mint egy kétirányú folyamatra. Ön képességeit és szakértelmét nyújtja nekik míg ők cserébe információt vagy esetleg állást ajánlanak.

Egy másik gyakori feltételezés, hogy ilyen esetekben rámenősnek kell lenni. Nem igaz! Továbbra is legyen Önmaga és mutasson lelkesedést valamint érdeklődést a kiszemelt pozíció iránt, ezzel pozitív benyomást kelthet.

Mi tegyek ha az adott személy nem segítőkész?

Mindenkivel előfordul, hogy olyan embert keres fel aki elhárít minden kérdést mondván, hogy nem ő az illetékes, illetve jelenleg nincs ideje foglalkozni az Ön kérdéseivel. Ebben az esetben köszönjük meg neki azt a kevés időt is amit ránk fordított és esetleg megkérdezhetjük, hogy tudna-e ajánlani valakit aki segíthet nekünk az adott kérdésben.

Az ilyen esetek könnyen elvehetik a kezdő kapcsolatépítők lelkesedését, de nem szabad feladni. Sok olyan közvetlen ember van aki szívesen segítene Önnek elhelyezkedni, csak meg kell őket találnia.

Álláskeresési tanácsadó sorozatunk utolsó, negyedik részében a munkaerő-közvetítő cégek szerepéről lesz majd szó.

Amennyiben írásunkat hasznosnak találta, kérjük ossza meg ismerőseivel is, köszönjük!

Fotó: Pexels.com

Kapcsolódó tartalom