Álláskeresési tanácsok – 4. rész

Miután alaposan kiveséztük az online álláskeresés lehetőségeit, a hagyományos újsághirdetések által kínált, valamint a munkaügyi hivatalok és a személyes kapcsolatok nyújtotta lehetőségeket, itt az ideje, hogy az utolsó biztos álláskeresési módszerről is szót ejtsünk, ez pedig a munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő cégek által nyújtott lehetőségek.

Számos állásközvetítéssel foglalkozó céget találhatunk, az alábbiakban pedig összefoglaljuk, milyen segítséget nyújthatnak számunka.

Munkaerő-közvetítő ügynökségek

A munkaerő közvetítő és kölcsönző ügynökségek hasznos források lehetnek amennyiben állásajánlatok után kutat. Egyes cégek ugyanis ügynökségeken keresztül keresnek munkatársakat, ezáltal ezek a hirdetések csak a különböző ügynökségek honlapjain találhatóak meg.

Az ügynökség kiválasztása

A legtöbb ügynökség saját honlapján listázza azokat az állásokat melyekre pályázni lehet. Ez jó kiindulási pont lehet annak eldöntésében, hogy regisztrálunk-e hozzájuk avagy sem.

Csak olyan ügynökségeknél regisztráljuk magunkat akik képesek végzettségünknek megfelelő állásajánlatot biztosítani.

Mit tegyek, ha kiválasztottam az ügynökséget?

A közvetítő ügynökség számára továbbítani kell néhány információt, mint például, hogy milyen állást keres, milyen képességekkel illetve végzettséggel rendelkezik.

Biztosítani kell számukra egy naprakész önéletrajzot, ami segíti majd őket munkájuk elvégzésében.

Fontos azonban, hogy készen kell állnia a munkára. Az ügynökségek többsége részmunkaidős és főállású munkahelyeket is tud nyújtani ügyfeleinek, azonban előfordul, hogy Ön főállásban végezhető munkát szeretne míg az ügynökség csak részmunkaidős állást tud nyújtani Önnek.

Ebben az esetben ne felejtse el, hogy amennyiben az adott munkakörben jól teljesít, a részmunkaidőből hamar teljes állású foglalkoztatottá válhat.

Szükség van-e helyszíni interjúra?

Attól függ, hogy milyen típusú munkát keres. Általános irodai munka esetében kérhetik egy készségfelmérő feladat elvégzésére.

Az irodai munkavégzés esetén az alábbi készségeket ellenőrizhetik:

  • Gépírás
  • Microsoft Office ismerete
  • Helyesírási és nyelvtani ismeretek
  • Adatbeviteli készségek

Miután befejezte a tesztet az ügynök tudatja Önnel, képes lesz-e munkahelyet biztosítani az Ön számára. Előfordulhat, hogy a teszt nem sikerül, ez esetben kérjen visszajelzést eredményéről, hogy tudja milyen képességein kell javítania és egy másik ügynökségnél újra próbálkozhat.

Regisztrálhatok-e több ügynökséghez is?

Semmi sem akadályozza meg Önt abban, hogy több munkaerő-közvetítő ügynökség szolgálatait is igénybe vegye. Ebben az esetben több álláslehetőséghez juthat.

Hogyan kaphatom a legjobb szolgáltatást a munkaerő-közvetítőktől?

Nagyon fontos, hogy tartsa a kapcsolatot ügynökével. Ne féljen felhívni tanácsadóját és érdeklődni, hogyan halad az álláskereséssel.

Minden nap sok ember regisztrál hozzájuk ezért fontos, hogy időnként érdeklődjünk, biztosítsuk őket arról, hogy készen állunk a munkavégzésre.

Hol találhatok munkaerő-közvetítő ügynökséget?

Az internet segítségével számtalan ügynökségre bukkanhat. Az induló kevés munkalehetőséget kínálóktól egészen a több éves, nagy szakmai tapasztalattal bíró ügynökségekig.

További tippek és tanácsok.

A legtöbb tanácsadó értesíti Önt mielőtt elküldené Önéletrajzát egy adott céghez, azonban regisztrációkor érdemes lehet ezt kérni tőlük.

Az ügynökségek az őket megbízó cégektől kapják fizetésüket amennyiben sikerül az állásajánlatra alkalmas jelöltet találniuk.

Ne feledje, a legtöbb munkaerő-közvetítő cég nem számol fel Önnek semmilyen díjat a közvetítésért. Kivételt képezhet azonban ha modell vagy színész szakmáról van szó.

Amennyiben írásunkat hasznosnak találta, kérjük ossza meg ismerőseivel is, köszönjük!

Fotó: Pexels.com

Kapcsolódó tartalom